Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Σχόλιο για τη θέση περί Σύνθεσης του Shapey

Αντιγράφω σχόλιο που μου εστάλη μέσω email για το post περί Shapey (δες σχετική καταχώρηση, 30/04/2007):

"Δεν γνωρίζω το πρωτότυπο, αλλά η μεταφρασμένη φράση «η σύνθεση είναι μία διανοητική ενασχόληση» δεν αποτελεί απάντηση στην ερώτηση που έθεσε ο δάσκαλος. Για την ακρίβεια πρόκειται περί ντρίπλας και μάλιστα δεξιοπόδαρου. Εξίσου άκομψα, η απάντηση αυτή, θα ταίριαζε στο ερώτημα: «Γιατί παιδί μου δε γίνεσαι μαραγκός;».

Προφανώς ο Shapey, θέλει να επισημάνει την τεράστια παραπλάνηση που υπάρχει στους κολυμβητές και στους κατόχους φουσκωτών στρωμάτων σχετικά με τη φύση και τους στόχους της μουσικής [Σημ./dsyk: δες σχετικό post της 27/04/2007 σε Μπερεκέτη]. Οι δύτες (αναφέρομαι σε προηγούμενα σχόλια του dsyk και στη ρήση του Ξενάκη) που μπορούν και αντιλαμβάνονται το 75% της μουσικής έχουν σαφώς μια πιο βαθιά σχέση μαζί της. Αυτό όμως δεν τους κάνει ποτέ επαρκείς στο να δίνουν συνολικές απαντήσεις γιατί η μουσική είναι άπατη. Στο βυθό της σέρνονται τα κουφάρια τόσο των «μεγάλων διανοητών» της φύσης της μουσικής όσο και οι περιπίπτοντες στην παρά φύσιν ασέλγειά της.

Η σύνθεση, για να ξεπέσω κι εγώ σε γενικότητες, ασφαλώς και είναι μία διανοητική διαδικασία η οποία μπορεί εξίσου να λειτουργήσει ως φορέας προσωπικής έκφρασης, συλλογικού παροξυσμού, εξομολόγησης καψούρας, συλλογής χαρτούρας κ.λπ. κ.λπ. κλπ. Ήδη αυτό έχει συμβεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία τόσο για την μουσική την ίδια όσο και για τον εκάστοτε χειριστή της.

Δόξα τω Θεώ, στον 20ο αιώνα ειδικά, δοκιμάστηκαν άπειρα δοχεία μεταφοράς των οργανωμένων ήχων σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υφηλίου με εκκωφαντικά, πολλές φορές, αποτελέσματα. Η μουσική όμως έχει την θεάρεστη ιδιότητα να ξεγλιστρά. Ο λόγος είναι ότι στέκει πάντα πέρα από τις προθέσεις. Λειτουργεί ως ιδανική και ανάξια γκόμενα που όσες φορές κι αν πιστέψεις ότι την κατάλαβες αυτή θα αλλάζει μορφή γιατί ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της. Να υπερβαίνει το λόγο που την προσέγγισες. Να υπερβαίνει το λόγο γενικότερα.

Φυσικά με όλα αυτά δεν θέλω ούτε να μειώσω τον Shapey ούτε να παίξω το ρόλο υπερασπιστή του Νότη Σφακιανάκη ο οποίος πιστεύει ακόμα ότι η «Διανόηση» είναι νυχτερινό μουσικό κέντρο, λίγο μετά τη «Φαντασία».

Απλά ο Shapey έκανε φάουλ (δεξιοπόδαρος γαρ). Είχε έτοιμη την απάντηση που ήθελε ν' ακούσει. Όπως οι γκόμενες. Που σε ρωτούν αν τις αγαπάς και περιμένουν για απάντηση το «Δεν θα δω το ματς το βράδυ».

Υ.Γ. Ο Ned Rorem, Αμερικανός συνθέτης περιωπής, είχε απαντήσει στην ερώτηση «Γιατί γράφετε μουσική;» ως εξής:

«Για να την ακούω».

naftilos@"

Δεν υπάρχουν σχόλια: