Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Qs / Immanuel Kant


5 σχόλια:

Κ.Α. είπε...

1. Σε κάποιους τομείς,όχι όσα θα ήθελα να ξέρω. Σε κάποιους άλλους, περισσότερα από όσα θα ήθελα να ξέρω, άρα πρέπει να κάνω
2. ψυχανάλυση, αλλά μπορώ να ελπίζω ότι
3. θα συνεχίσω πάντα να αναρωτιέμαι

Dimitri Sykias είπε...

1. Αφού σκοπεύεις να συνεχίσεις να αναρωτιέσαι, τότε μην κάνεις
2. ψυχανάλυση και τότε θα σου μείνει χρόνος να ελπίζεις ότι
3. θα μάθεις αυτά που ήθελες να ξέρεις και θα αποβάλλεις όποια περιττή γνώση.
Υ.Γ Η Φιλοσοφία παραμένει παις πεσσεύων μέχρι κάποιος μαθηματικός τύπος στη Φυσική να σταματήσει το χορό των ζαριών. Σε κάθε περίπτωση, και παρά την περί του αντιθέτου κρατούσα άποψη, ο Θεός δεν μπορεί να παίζει ζάρια.

Κ.Α. είπε...

Μα ψάχνω για απαντήσεις μόνο και μόνο για να κάνω χώρο για νέες ερωτήσεις, θεωρώντας ότι ο χρόνος που καταναλώνεται στην αναζήτηση νέας γνώσης είναι κερδισμένος και όχι χαμένος. Και μιας και βασική προϋπόθεση για να αναζητεί κάποιος περισσότερη γνώση είναι το να θέλει από τη φύση του να ξέρει περισσότερα από όσα ξέρει, εξ' ορισμού ποτέ δεν θα μάθει αυτά που θα ήθελε να ξέρει. Όσο για το Θεό, αν υπάρχει, τότε σίγουρα μπορεί όχι μόνο να παίζει ζάρια, αλλά να φέρνει και εφτάρες!

Γιώργος Πρίμπας είπε...

Δημήτρη καλησπέρα.
Φοβάμαι ότι στο πρώτο ερώτημα, αν το θεωρήσουμε ως γενικό ερώτημα και όχι εξατομικευμένο - όπου και πάλι αντί του μπορώ καλύτερα μπαίνει το θέλω, η απάντηση δε μπορεί να δοθεί από τον άνθρωπο.
Η δυνατότητα απάντησης προϋποθέτει ότι γνωρίζω το τι μπορεί ο άνθρωπος να μάθει αλλά και το ποιος είναι ο κόσμος που τον περιβάλει.

Dimitri Sykias είπε...

Γεια σου Γιώργο
τα 3 αυτά ερωτήματα ανήκουν στον Kant και με απλό τρόπο καταδεικνύουν τα τρία βασικά θέματα με τα οποία καταπιάστηκε στο φιλοσοφικό του σύστημα. Δεν παύουν να μας απασχολούν και σήμερα, ακόμη και στην πρόχειρη προσωπική μας φιλοσοφία.

Ίσως η Θεωρία των Πάντων να μας πει τελικά τι μπορούμε να μάθουμε και τι όχι (έχει μια σχετική παράγραφο ο Hawking στο Χρονικό του Χρόνου).