Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Per Aspera

Κάποτε ο Hans von Bülow έγραψε:
"Οι τρεις μεγαλύτεροι συνθέτες είναι ο Bach, o Beethoven και ο Brahms. Όλοι οι άλλοι είναι κρετίνοι."
Ο Moszkowski το διάβασε και υποσημείωσε:
"Οι τρεις μεγαλύτεροι συνθέτες είναι οι  Mendelssohn, Meyerbeer και Moszkowski. Όλοι οι άλλοι είναι Χριστιανοί!."
Έφτιαξα ένα διαφορετικό τέλος για την έκτη Σπουδή από τις op.72 "Per Aspera", αντικαθιστώντας την απλή χρωματική του πρωτότυπου (από το μέτρο 42 και μετά).



Εκτελέσεις της Σπουδής στο YouTube:
• Mikhail Pletnev (με διαφορετική από το πρωτότυπο κατάληξη)
• Ilana Vered (προλογίζει ο Van Cliburn)

2 σχόλια:

Γιώργος Πρίμπας είπε...

Τέτοιες δηλώσεις όπως η πρώτη (διότι η δεύτερη ως απάντηση είναι που έχει αξία) λέγονται υπό την επήρεια κάποιας κατάστασης και μετά συνήθως αντί να λέει αυτός που την εκστόμισε ένα «συγνώμη λάθος» προσπαθεί να τη δικαιολογήσει (όπως το ΚΚΕ με τις πατάτες). Δεν ξέρω βέβαια αν το έκανε, μπορεί και όχι.
Τέλος πάντων, όλοι έχουμε μία δυναμική και όχι στατική κλίμακα ποιοτικής ιεράρχησης για μουσικούς, λογοτέχνες κλπ αλλά αυτή είναι η δική μας κλίμακα και κανενός άλλου και δε συνιστά μέτρο. Μόνο η εμπειρία, η ενασχόληση και η αγάπη μας για τη μουσική (κλπ) μας βοηθά να αξιολογούμε καλύτερα και πάλι για μας.
Και για να μπω στο παιχνίδι, ο μεγαλύτερος μουσικός δεν ήταν ένα πρόσωπο αλλά όλοι αυτοί που στην Ήπειρο με το ζουρνά κάποτε και το κλαρίνο μετά μουσικο-ποίησαν τα έλατα, τις δρύες, τις πέτρες και τον αχέρωντα όσο καμία άλλη κοινότητα πουθενά στον κόσμο δεν είπε μουσικά το περιβάλλον που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Από εκεί και πέρα ψηφίζω Bach, Beethoven και Σκαλκώττα.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Η ουσία αυτού που ονομάζουμε εκλέπτυνση βρίσκεται σε αυτό το ποστ.